DE BRÄNDA ÖARNA

OBRÄNDA ÖAR

Områden som inte blev anfallna.

Områden som inte blev anfallna.

 

Det ryska anfallet svepte som en våg av eld över hela skärgården utanför flottans avspärrningar vid Vaxholm och Baggens stäk. Först drog den söderut från Kapellskär till Landsort och sedan norrut igen. Inom loppet av fem veckor brändes eller ödelades över tusen gårdar och cirka tiotusen personer blev hemlösa. Men mitt i allt detta fanns uppenbarligen områden som inte drabbades alls, i alla fall enligt hittills kända källor. Nedan redovisas de större områden som verkar ha klarat sig.

1. Ett sådant område var öarna närmast fastlandet i Frötuna och Länna i Roslagen. Så vitt vi vet drabbades inte kusten mellan Håtö och Östanå, möjligen med undantag för Väringsö där det finns gott om ryssugnar och berättelser om att ryska galärer övernattade. I övrigt verkar gårdarna ända ut till Furusundsleden ha blivit skonade.

2. Likaså visar källorna att ryssarna missade eller undvek gårdarna på större delen av Ljusterö och öarna som ligger sydost om ön. De enda kända angreppen skedde på Lagnö och längs den norra och nordvästra stranden av norra Ljusterö. På andra sidan om Furusundsleden, mellan Åkersberga och Östanå, vet vi att Margretelund klarade sig medan öarna utanför brändes. Längre norrut finns ganska trovärdiga uppgifter om att gårdarna på fastlandet härjades, men ingenting i officiella handlingar.

3. Stora delar av egentliga Värmdö klarade sig också. Det gäller den norra kusten väster om Sund, liksom den mellersta och östra delen av ön, vid Älgöfjärden och vattnen västerut mot Värmdö kyrka. Här finns inga uppgifter om angrepp. Även den sydvästra delen av ön, kring Återlögafjärden och Grisslingen, undgick av allt att döma ryssarnas angrepp, liksom östra Farstalandet och den norra delen av Ingarö.

4. Lite längre söderut finns ett stort orört område mellan Erstavik och södra Gålö. Öarna i Ingaröfjärden drabbades hårt, men längs kusten var det bara Dalarö och Smådalarö som brändes, trots att både Ersta och Tyresö slott bör ha varit lockande byten.

5. Slutligen verkar kusten söder om Gålö och innanför Muskö ha klarat sig ganska helskinnad. Här ligger flera stora gods, såsom Årsta, Berga, Häringe och Hammersta, men alla godsen och gårdarna i trakten, med undantag för Näringsberg (förr kallat Märinge), verkar ha kommit undan med blotta förskräckelsen.

Vad det var som gjorde att ryssarna inte anföll dessa områden vet vi inte med säkerhet, men det finns många teorier och troligen fanns olika skäl. En förklaring som ofta förs fram är att de ryska befälen ville undvika möten med svenska fartyg eller trupper. Därför höll de sig, åtminstone i början av anfallet, borta från fastlandskusten och stora öar.

Av samma skäl undvek de att gå in i trånga vatten där de kunde bli anfallna och avskurna från reträttväg. Det verkar vara rimligt och skulle kunna förklara varför de inte härjade i området mellan Håtö och Östanå (1) liksom på Värmdö och runt Grisslingen (3).

Men teorin har vissa svagheter. De ryska galärerna tog sig exempelvis in genom Ingaröfjärden, upp genom Baggensfjärden ända fram till Baggens stäk, där de till och med försökte ta sig igenom trots svenskt motstånd. På den färden måste de passera Fällström, som är ett mycket smalt sund och lätt att spärra av. Kanske gjorde de ett undantag just där?

Antagligen fanns även andra skäl. När det gäller området mellan Dalarö och Gålö (4) är det ganska uppenbart att Dalarö skans avskräckte galärerna. Den var, med tidens mått, väl bestyckad och att gå i närheten av den var nog inte välbetänkt. För området runt Erstavik och Tyresö samt söder om Gålö (5) finns inga tydliga svar. Kanske undvek ryssarna generellt större gods eftersom de kunde vara befästa eller försvaras av ägarna.

Vissa menar även att de större godsen klarade sig eftersom det fanns en lojalitet mellan de adelsmän som ledde det ryska anfallet och den svenska adeln. Men även den teorin har svagheter: det förekom ju trots allt att stora säterier brändes ner, till exempel Nynäs, Östanå och Lidö.

Naturligtvis finns även många folkliga berättelser som förklarar varför Tyresö slott, Sandemar och andra platser skonades. Kanske finns de verkliga svaren i dessa folktraditioner?

 
 

BRÄNDA ÖAR


De drabbade öarna redovisas i norra och södra skärgården. Välj vilken du vill se.