TIDSBILD
SVEN MÅNSSONS KARTOR
Bygget av stormakten och de krig som Sverige förde under 1600-talet kostade ofantliga summor och kronans kassakistor skrek efter mer pengar. För att fylla detta gapande hål, eller i alla fall dämpa hungern, beslutades det att alla hemman i Sverige skulle kartläggas och beskattas efter betalningsförmåga. Adelns säterier och gårdar som låg under dem ingick tyvärr inte i kartläggningen eftersom de var skattebefriade.
Den otacksamma uppgiften att genomföra detta tillföll Lantmäteriet och under 1630- och 1640-talen reste lantmätare land och rike runt och kartlade alla ofrälse gårdar för att fastställa hur stora skördar de hade, hur många djur, hur mycket skog och hur fisket var. Det var en sorts motsvarighet till vår tids inkomstdeklarationer. Baserat på kartläggningarna tog sedan kronan ut en skatt, eller ränta som det kallades.
En av de flitigaste lantmätarna i Stockholms skärgård hette Sven Månsson. Han föddes i Vadstena 1610 och började mäta upp gårdar redan som tjugoåring, fick fullmakt som lantmätare i Uppland 1635 och ritade ett stort antal kartor fram till sin död 1648. Han efterlämnade en ovärderlig skatt med hundratals kartor som inte bara är vackra, de är dessutom en viktig källa till kunskap eftersom de beskriver förhållandena på varje gård.
Vi kan inte bara se vilka gårdar som fanns och var de låg, vi kan se var olika grödor odlades och hur mycket, var ängar och hagar fanns, gärdesgårdarna, stigarna och ofta även bryggor och båthus.
Vi har en väldig tur. Bara några år efter Månssons kartläggning övertogs många av gårdarna av adeln och om detta hade hänt tidigare så hade det aldrig gjorts några kartor. Nedan visas en stor del av hans produktion i skärgården, sorterat efter skeppslag eller härad.
Klicka på kartan för att se skeppslag och härader, eller på bilderna nedan för att se gårdskartorna och ladda ner dem. Alla kartor finns hos Riksarkivet och är tillgängliga på nätet.
Bro och Vätö skeppslag
Länna och Frötuna skeppslag
Åkers skeppslag
Värmdö skeppslag
Sotholms härad
ANDRA TIDSBILDER