TIDSBILD

TSAR PETERS MANIFEST

Att sprida propaganda till motståndarens befolkning är inget nytt i krigföring. Tsar Peters ombud Andrej Osterman spred hundratals exemplar av Peters manifest i Stockholm strax innan invasionen och de sattes upp på alla kyrkor som galärflottan hittade.

De första raderna i tsar Peters femsidiga manifest som spreds i Stockholms skärgård under den ryska aggressionen. Två exemplar bevarades, det ena från kyrkan i Harg i norra Uppland och det andra från Torö i södra skärgården. Det senare exemplaret har en handskriven text på holländska på baksidan, som i översättning lyder “Detta är det originalmanifest som ryssarna lämnade kvar på Torö, fastsatt på ett träd, i samband med att mitt hus brändes. Juni 1719.”

Noteringen skrevs förmodligen av den holländske ministern, eller ambassadören som vi säger numera, Henrik Wilhem Rumpf. Han var gift med Maria Dorotea Hildebrand och Herrhamra var deras släktgård. Dateringen är förvånande eftersom Torö brändes i mitten av juli. Sverige hade visserligen en juliansk kalender som skilde sig från den gregorianska kalender som användes i många andra länder – exempelvis Nederländerna – men den låg elva dagar efter. Med gregoriansk tideräkning skedde anfallet alltså mot slutet av juli månad.

Manifestet beskriver hur god tsaren är och att hans motiv till angreppet var att uppnå fred. Han lägger hela skulden för anfallet på den svenska regeringens ovilja att förhandla och gå med på hans storsinta villkor. Han uppmanar också den svenska befolkningen att vända sig emot kronan.

Det sägs att manifestet sattes upp på alla kyrkor som de ryska soldaterna kom till och Stefan Löfving har på ett livfullt sätt skildrat hur han hittade ett exemplar på dörren till Djurö kapell och genast tog det med sig till den svenska stridsledningen i Vaxholm. Men det finns även uppgifter om att dokumentet spreds av ryssar före själva anfallet.

Vissa anser att detta var första gången som en stat på ett systematiskt sätt förde ut krigspropaganda och desinformation till motståndarnas befolkning. Sedan dess har det använts i nästan alla krig för att underminera försvaret hos den som angrips och det sker än idag med olika metoder. Nu sprids budskapen med flygplan och sociala medier, men det är i grund och botten samma strategi.

Kanske var Peter lite före sin tid. Den svenska allmogen var inte ens läskunnig så det är svårt att förstå hur propagandan skulle få spridning. Och någon större effekt verkar det inte heller ha haft, utom att drottningen genast lät utfärda en skrivelse som skulle läsas upp i alla kyrkor där hon varnade för tsarens försåtliga list.

Bortsett från uppgifter om några desertörer i Norrköping finns inga tecken på att allmogen skulle ha hörsammat Peters uppmaning att göra revolt mot kungahuset. Däremot har formuleringen att ryssarna genomförde anfallet för att tvinga Sverige till fred blivit populär och levt kvar även bland svenska historieskrivare, ibland som en sorts förmildrande omständighet.

Då som nu är retoriken och propagandan en viktig del av krigföringen. Krigets syfte är ju alltid att uppnå fred – på sina egna villkor.


Peters manifest, original

Peters manifest, text

Drottningens svar, text